Concret, sistemul national electronic de plata a taxelor si impozitelor este dezvoltat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si are ca scop, potrivit ministrului de resort, Valerian Vreme, eliminarea cozilor la ghisee, respectiv generarea de economii de bani si timp, atat pentru cetateni, cat si pentru administratia publica.

Redam in continuare comunicatul de presa publicat pe site-ul ghiseul.ro:

Ghişeul Virtual de Plăţi – taxe şi impozite fără cozi
“Deşi în România peste 6 milioane de persoane au acces la Internet, iar cardurile emise de bănci se apropie de 10 milioane, cetăţenii încă preferă cozile la ghişeu pentru plăţile impozitelor şi taxelor către institutiile statului, foarte puţini utilizând instrumentele de plată existente. ASSI, ca administrator al serviciilor e-guvernare din România, va promova şi dezvolta Ghişeul Virtual de Plăţi astfel încât gradul de utilizare al acestuia de către cetăţeni să crească semnificativ.”, a declarat Daniel Gruia, preşedintele ASSI la conferinţa bianuală ANIAP (Asociaţia Naţională a Informaticienilor din Administraţia Publică) cu tema: „SISTEME INFORMATICE INTEGRATE PENTRU ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ” ce s-a desfăşurat la Mamaia în perioada 4-6 Septembrie 2008.

Ghişeul Virtual de Plăţi va intra în curând într-o etapă de dezvoltare suplimentară pentru a permite introducerea de noi servicii plătite electronic de către persoanele fizice sau juridice către autorităţile locale, urmând ca până la sfârşitul anului să existe deja noi beneficiari în sistem care să încaseze taxele şi impozitele prin intermediul Ghişeului, având în vedere faptul că şi costurile pentru instituţiile publice, în ceea ce priveşte racordarea la acest sistem, sunt aproape nule, ele fiind compuse doar dintr-un minim efort de a se înregistra, de a urmări şi gestiona rapoartele de plăţi.

“Ghişeul virtual de plăţi este un proiect început de MCTI şi preluat de ASSI tocmai în premisa uşurării relaţiei dintre administraţia publică şi finanţatorii acesteia, cetăţenii şi medi¬ul de afaceri, astfel că în curând sperăm să vedem cât mai multe instituţii pub¬lice locale sau centrale racordându-se la acest sistem din care nu pot avea decât beneficii.”, a adăugat preşedintele ASSI, domnul Daniel Gruia.

Ghişeul Virtual de Plăţi reprezintă sistemul informatic de utilitate publică, parte a sistemului e-guvernare, prin intermediul căruia persoanele fizice şi juridice pot efectua plăţi electronice cu cardul către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale din România. Astfel, orice cetăţean sau reprezentant autorizat al unei companii poate efectua plăţi cu cardul pentru orice debit către instituţiile statului român, cu condiţia înregistrării în sistem a serviciului de către instituţia beneficiară a plăţii.

La conferinţă au mai fost prezenţi şi alţi reprezentanţi ai unor instituţii direct implicate în procesul de modernizare a administraţiei publice precum Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Institutul Naţional de Administraţie, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Municipiilor din România – AMR, Asociaţia Oraşelor din România – AOR, Asociaţia Comunelor din România – ACoR, reprezentanţi ai companiilor private furnizoare de soluţii de e-guvernare pentru administraţia publică, ai mass media şi nu în ultimul rând membrii ANIAP.

Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI) a fost reprezentată la acest eveniment de către Dl. Daniel Gruia, Preşedinte, D-na Roxana Bănică, Vicepreşedinte, Roxana Zamfir şi Mirela Toma, reprezentante ale Departamentului de Management Clienţi şi parteneriate Strategice Internaţionale.