Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a expediat duminica trecuta, o scrisoare deschisa prin care UNJR solicita secretarului de stat Lidia Barac demisia de onoare.

Continutul integral al scrisorii:

Stimata doamna,

EXISTA UN DREPT FUNDAMENTAL CE NU POATE FI AFECTAT DE CRIZA, un drept ce nu poate fi tranzactionat cu foruri monetare internationale, un drept pe care Guvernul nu îl poate restrânge cu niciun procent si pentru niciun sinistru si la care cetatenii nu pot si nu trebuie sa renunte.

DREPTUL LA UN PROCES ECHITABIL este dreptul inviolabil al cetatenilor în virtutea caruia orice persoana se poate adresa unui tribunal independent atunci când apreciaza ca drepturile sale sunt încalcate.

Acest drept al cetatenilor României este pentru judecatori o obligatie, ei fiind primii chemati sa apere independenta instantelor în fata oricaror presiuni, imixtiuni sau influente, indiferent din partea cui ar veni.

Aceasta obligatie va revine si dumneavoastra, doamna secretar de stat Lidia Barac, în virtutea calitatii dumneavoastra de judecator, iar prin adresa trimisa Consiliului Superior al Magistraturii, anexata prezentei, apreciem ca ati adus atingere acestui drept din ambele perspective ale pozitiei dumneavoastra.

Ca secretar de stat, parte a puterii executive, aveati obligatia de a va abtine de la orice actiuni ce pot fi resimtite ca mijloace de presiune, intimidare sau influentare, directa sau indirecta, asupra unor procese în curs de judecata. Aveati obligatia de a va abtine de la orice actiune ce ar putea crea partilor temerea ca nu vor avea parte de o judecata impartiala, independenta si în conditii de egalitate de tratament .

Ca judecator, v-ati încalcat o obligatie fundamentala – aceea de a apara independenta justitiei.

De aceea, UNJR va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii pentru ca, în temeiul art. 45 alin.1 din Legea nr.317/2004, prin intermediul Inspectiei Judiciare, sa se demareze verificarile necesare pentru a se stabili daca si în ce masura actiunea dumneavoastra constituie abatere 2 disciplinara conform art. 99 lit. b teza finala (imixtiune in activitatea altui judecator) sau abatere de la normele codului deontologic.

Fata de calitatea dumneavoastra de secretar de stat, va solicitam, doamna judecator, demisia de onoare.

Judecator Natalia Roman
Presedintele Uniunii Naţionale a Judecatorilor din Romania

Sursa: Agerpres