Ca urmare a difuzării pe posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 a reportajul intitulat ”Examenul de admitere în Baroul Bucureşti: Vezi cum copiază avocaţii”, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) face următoarele precizări:

1. Urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.109/2010, publicată în M.O. nr.175/18.03.2010, legislaţia privind profesia de avocat a redobândit forma anterioară intrării în vigoare va OUG nr. 159/2008 privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. În raport de dispoziţiile art. 16 din Legea nr. 51/1995, UNBR – la nivel central – nu are nici o competenţă cu privire la organizarea şi desfăşurarea examenelor de primire în profesie şi de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv.

2. Aspectele ce privesc modalitatea de organizare a examenelor revin Consiliului UNBR exclusiv cu privire la asigurarea caracterului unitar al examenelor (adoptarea regulamentului de examen, calendarul desfăşurării acestora şi elaborarea şi stabilirea subiectelor de examen).

3. Asigurarea corectitudinii desfăşurării examenelor, luarea măsurilor pentru sancţionarea fraudei conform art. 13 din Regulamentul de examen, corectarea şi notarea lucrărilor şi implicit, respectarea baremului de corectare, stabilit unitar, revin în responsabilitatea exclusivă a barourilor care au propus şi stabilit componenţa comisiilor de examen, fără posibilitatea la nivel central a asigurării efective a condiţiilor concrete privind respectarea corectitudinii examenelor.

4. Întârzierea inexplicabilă a Parlamentului României privind adoptarea proiectului de modificare şi completare a Legii nr. 51/1995, promovat de Guvern în procedură legislativă de urgenţă, a favorizat şi favorizează desfăşurarea examenelor de primire în profesia de avocat şi de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv în condiţii de natura celor surprinse în reportajul difuzat de pe posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3.

Conducerea executivă a UNBR a luat act de situaţia relatată în reportajul sus amintit şi, în măsura în care presa se dovedeşte a fi mijlocul prin care este informată cu privire la astfel de situaţii, va aduce în dezbaterea Consiliului UNBR problematica în discuţie pentru eventuala sancţionare a celor responsaili.

Sursa: UNBR