Cel putin jumatate din IMM-urile carora li s-au aprobat proiectele din bani UE sunt nevoite sa renunte la ele din cauza lipsei cofinantarii.
Circa jumatate din IMM-urile carora li s-a aprobat finantarea nerambursabila au renuntat la implementarea proiectelor. “Cererile de finantare ale acestora fusesera depuse in urma cu doi ani sau, cel mai recent, anul trecut, cand creditele erau mai iefine si se obtineau mai usor”, explica Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
In schimb, Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori si consultant in domeniul fondurilor UE, spune ca aproximativ 80% din companiile carora le-a fost aprobata cererea de finantare renunta la proiect din cauza dificultatii de a asigura contributia proprie la proiect.
Contracte reziliate pe banda rulanta. Micii intreprinzatori care estimasera o crestere pentru produsele cuprinse in proiect s-au vazut nevoiti sa-si revizuiasca planurile. Pe de alta parte, dobanzile si comisioanele la creditele pentru cofinantare au crescut simtitor, iar ei nu mai pot rambursa imprumutul. Exista insa si firme mici dispuse sa contracteze credite mai scumpe, dar bancile refuza sa le imprumute.
Sursa: www.evz.ro