Reprezentantii patronatelor din Romania propun delegatiei FMI reducerea cotei unice la 10%, a CAS la 41%, TVA la produsele agricole de 5% si o tinta de deficit bugetar pentru 2011 mai mare de 4,4%.
“Venim cu o oferta interesanta pentru FMI adoptata de conducerea Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania. Vom cere reducerea cotei unice de la 16% la 10%, diminuarea contributiilor pentru asigurarile sociale de stat de la 44,6% la 41%, precum si reducerea TVA de la 24% la 5% in agricultura. Asta ar insemna venituri de un miliard de euro pe an la bugetul de stat precum si reducerea preturilor la produsele alimentare cu 15%”, a declarat, inaintea intalnirii cu delegatia FMI, purtatorul de cuvant al ACPR, Dan Matei Agathon. El a adaugat ca datele ACPR arata ca aceste masuri nu vor duce la cresterea deficitului bugetar.
Presedintele UGIR – 1903, Ioan Cezar Coraci, a afirmat ca sustine reducerea CAS si a TVA, dar a aratat ca Uniunea, impreuna cu Confederatia Partonala din Industrie CONPIROM, va propune FMI flexibilizarea tintei de deficit bugetar stabilita pentru 2011.
“Declinul economiei in 2010 va fi mai accentuat decat estimarea de minus 1,9% obtinuta pe baza datelor statistice inregistrate in primul semestru, care arata o scadere economica de 2,4%. Previziunile expertilor independenti si ai marilor banci arata o scadere a Produsului Intern Brut de 3% in 2010 si de 1,8% in 2011. Aceste date fac necesara reanalizarea tintei de deficit bugetar de 4,4% pentru 2011 prevazuta prin acordul cu FMI”, a spus Coraci.

Sursa: www.mediafax.ro