De la CEDO a venit in acest an o factura de numai 2,7 mili¬oane euro, fata de 12 milioane in 2009. Explicatia: cauzele au fost blocate temporar, urmand sa li se dea drumul „la pachet“ din 2011.
In iarna acestui an, Curtea de la Strasbourg anunta ca a decis sa introduca procedura hotararilor-pilot in cazul Romaniei pentru cauzele privind restituirea proprietatilor nationalizate. Anterior, prin mai multe hotarari, CEDO a ajuns la concluzia ca nu exista o practica unitara in ceea ce priveste retrocedarile si ca mecanismul de compensare in materie de imobile nationalizate nu este functional.

Introducerea acestei proceduri presupune „inghetarea“ cazurilor similare pana la solutionarea problemelor de catre stat, ceea ce inseamna ca anul viitor s-ar putea resimti o majorare considerabila a sumelor datorate de Romania ca urmare a „deblocarii“ tuturor cauzelor legate de casele nationalizate. Pentru astfel de spete, Romania are, de altfel, de platit cele mai mari sume cu titlu de despagubire.
Saptamana trecuta, Curtea s-a pronuntat in cazul primului proces inclus in aceasta procedura. Astfel, in urma deciziei in dosarul „Atanasiu si altii impotriva Romaniei“, masurile pe care va trebui sa le ia Guvernul de la Bucuresti vor fi atent monitorizate.

Sursa: www.capital.ro