“Daca TVA-ul scade la toata gama de produse dintr-o categorie, piata neagra dispare. Piata neagra nu poate sa functioneze fara TVA, ea traieste din TVA. Daca s-ar scadea TVA-ul cu 19% la carne si preparatele din carne, eu as reduce preturile in magazinele mele cu 19% a doua zi” a declarat omul de afaceri Sorin Minea.
Ce ar insemna pentru agricultura si industria alimentara adoptarea unui TVA de 5%?
Daca se folosesc termenii corecti, ar insemna o ieftinire a produsului final cu minim 15% si maxim 20% si o marire a vanzarilor cu 20%, poate chiar 50%.
Formularea legii este destul de vaga si s-ar putea sa duca la altceva, nu la o ieftinire. Sintagmele folosite sunt gresite. Ma deranjeaza sintagmele “carne proaspata”, “lapte de consum” si “paine”, care sunt foarte vagi si ar putea duce la o perturbare a pietei.

Sursa: www.financiarul.ro