Statul roman va fi obligat ca in maxim 18 luni sa schimbe legislatia privind despagubirile acordate in cazul imobilelor nationalizate, dupa ce judecatorii CEDO au stabilit ca modul in care sunt in prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate
Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului au discutat, cauzele pilot privind retrocedarea caselor nationalizare si masurile compensatorii, problema sistemica a Romaniei, nerezolvata, care a condus la plata a milioane de euro despagubiri catre fostii proprietari.
Instanta de la Strasbourg a decis, in cele doua cauze pilot privind retrocedarile imobilelor nationalizate – Atanasiu si Poenaru, respectiv Solon – ca statul roman a incalcat articolul 1 din Protocolul 1 al CEDO, respectiv nepunerea in aplicare a unei hotarari definitive date de instanta, si a obligat autoritatile ca in termen de 18 luni sa ia “masuri concrete pentru a asigura respectarea articolelor 6 si 1 din Conventie”.
In cauzele pilot Atanasiu, Poenaru si Solon, CEDO a stabilit ca statul roman a incalcat articolele 1 si 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind protectia proprietatii si, respectiv, dreptul la un proces echitabil.
Totodata, instanta de la Strasbourg a condamnat statul roman la plata unor despagubiri totale de peste 180.000 de euro in cele trei cauze. Curtea a decis ca cele trei dosare sunt admisibile si pot fi judecate impreuna.

Sursa: www.mediafax.ro