Coalitia de guvernare a cerut Ministerului Finantelor sa analizeze cum va arata bugetul daca va fi reintrodus acest bir. In paralel, se pregateste inlocuirea impozitului minim cu forfetarul. Guvernul se pregateste sa reintroduca impozitul de 3% pentru microintreprinderi, dupa ce a decis sa renunte la acest regim special de taxare pentru firmele mici de la inceputul acestui an.
Specialistii din Ministerul Finantelor au misiunea sa faca, pana saptamana viitoare, estimarile bugetare pentru eventualitatea in care va fi reintrodus acest impozit. “Cei de la Finante vor pregati pana luni, 27 septembrie, calculele privind impactul reintroducerii impozitului de 3% pe cifra de afaceri a microintreprinderilor.
Totodata, vor prezenta si estimarile privind reducerea veniturilor bugetare daca se elimina impozitul minim”, au declarat, surse din cadrul Coalitiei de guvernare.
Acestea au propus inlocuirea impozitului minim cu o taxa pe cifra de afaceri a microfirmelor. Potrivit surselor citate, se discuta si o varianta in care de regimul special sa beneficieze doar firmele care angajeaza someri. Decizia finala nu va fi luata saptamana viitoare, sustin sursele.
Peste 90% din IMM-uri sunt microintreprinderi. In aceasta categorie intra companiile cu cel mult noua salariati si o cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro. Pana la sfarsitul lui 2009, ele aveau posibilitatea de a alege fie sa fie impozitate cu 3% pe cifra de afaceri sau cu 16% pe profit.
Sursa: www.evz.ro