Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a reamintit contribuabililor, carora le sunt aplicabile prevederile O.U.G. nr. 58/2010, modificata prin O.U.G. nr. 82/2010, ca a dispus adoptarea unui set de masuri concrete pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a activitatii de preluarea declaratiilor si de incasarea contributiilor de asigurari sociale si de asigurari de somaj.
Astfel, au fost luate urmatoarele masuri:
Au fost create la nivel teritorial Puncte de lucru ale Agentiilor de Ocupare a Fortei de Munca in sediul Caselor de Pensii, precum si ale Caselor de Pensii in sediul Agentiilor de Ocupare, astfel incat depunerea declaratiilor si incasarea contributiilor individuale atat pentru pensii, cat si pentru somaj,  sa se poata face la sediul oricareia dintre cele doua institutii. In cadrul acestui Punct de lucru lucreaza persoane specializate din cadrul institutiei responsabile.
Programul de lucru cu publicul a fost prelungit, dupa cum urmeaza:
– 20-24 septembrie  2010, pana la orele 19:00;
– 25 septembrie, pana la orele 13:00;
– 27 septembrie, pana la orele 18:00.
Acest program de lucru cu publicul este flexibil si va fi prelungit pana la solutionarea tuturor solicitarilor contribuabililor din ziua respectiva, scopul esential al prelungirii programului de lucru cu publicul fiind solutionarea cu maxima eficienta a tuturor solicitarilor acestora.
A fost nominalizata cate o persoana  in cadrul fiecarei institutii de la nivel teritorial, care sa gestioneze comunicarea cu mass-media, astfel incat sa se poata oferi raspunsuri rapide si clare oricarei solicitari a presei.
A fost instruit personalul implicat in operatiunea de preluare a declaratiilor si de incasare a contributiilor, pentru a oferi un serviciu public eficient si a se evita repetarea unor situatii similare celor de luna precedenta.

Declaratiile pot fi depuse personal, prin persoana imputernicita, conform legii sau prin posta, in acest caz in dublu exemplar, insotite de copie dupa cartea de identitate si dovedirea calitatii ( autorizatie, contract de drepturi de autor etc.).
De asemenea, Ministerul a subliniat importanta intelegerii faptului ca un act normativ nu se aplica retroactiv, ci de la data publicarii in Monitorul Oficial. Concret, pentru veniturile incasate anterior datei de 10.09.2010 se aplica prevederile O.U.G. nr. 58/2010, iar pentru veniturile obtinute dupa data de 10.09.2010 se aplica prevederile O.U.G. nr. 82/2010.

Sursa: www.mmuncii.ro