Miza conflictului dintre banci si clienti pe marginea comisioanelor din contractele de credit  ar putea sa fie tocmai supravietuirea lor. Din cauza numarului mare de credite neperformante din ultimii doi ani, pierderile bancilor au ajuns atat de mari incat chiar declansarea unui simplu proces ar putea sa le aduca falimentul, scrie Ziare.com
Pierderile pe care le au din cauza rau-platnicilor sunt recuperate deocamdata prin comisioane de risc impuse celor care inca mai pot sa isi plateasca datoriile, si nu prin bani de la investitori sau polite de asigurare.
“Aceste comisioane sunt puse acolo de fapt ca un fel de plasa siguranta pentru ca banca stie inca din 2008 ca va ajunge sa declare aceste credite neperformante ca fiind pierderi. Adica va trebuie sa acopere cumva aceste pierderi. Bancile stiu din 2008 ca criza va face ca la un moment dat aceste credite neperformante sa fie atat de ridicate incat sa apara pierderi foarte ridicate. Si atunci cum sa rezolve problema asta? Nu prin banii investitorilor, nu prin polite de asigurare cum a facut Lehman Brothers cu AIG, ci prin comisioanele de risc. Solutie tipic romaneasca”, a declarat Gheorghe Piperea pentru Ziare.com.

Sursa: www.financiarul.ro