In 2008, era “exotic” sa contractezi un credit in franci elvetieni. Un franc era un pic peste 2 lei, dobanzile erau mai mici, iar bancile ofereau credite mai mari in franci decat in valute clasice. Astazi, un franc este peste 3 lei. Care au fost capcanele creditelor in franci elvetieni?
O rata de 1.000 de franci a unui credit de 124.000 CHF avea un echivalent in lei de aproximativ 2.000 de lei. Astazi, aceeasi rata a crescut la peste 3.000 de lei. Si asta in doar 2 ani.
Mai mult, la un venit lunar net de 3.500 lei se puteau lua un credit de nevoi personale cu ipoteca  90.000 de franci elvetieni, ceea ce insemna, la finalul lui 2007, aproximativ 54.000 de euro. Daca s-ar fi optat pentru un imprumut in euro, suma maxima ar fi fost de 39.000 de euro.
“Creditele in franci elvetieni au fost intr-adevar un pariu riscant”, spune Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist al Saxo Bank, care a explicat pentru capital.ro ca mecanismul functionarii creditelor in franci elvetieni poate fi descris cu o singura expresie: apetit pentru risc. Aceasta expresie a fost deseori folosita cand erau descrise investitiile bancherilor de pe Wall Street. Practic, aceste credite au fost initiate cand apetitul pentru risc de pe piata  era mare, fapt ce determina, la vremea aceea, un franc slab si un leu tare.
Sursa: www.capital.ro