Salariu neimpozitat si ajutor de somaj platit. Pare sa fie noul trend spre care se indreapta tot mai multi angajati din Capitala. Constransi de Fisc, patronii sunt tentati sa recurga la acest artificiu: isi trimit oamenii in somaj dupa care ii platesc “la negru”. Astfel, toata lumea are de castigat, mai putin bugetul Statului.
De departe, fabrica pare pustie. E doar o aparenta pentru ca in halele cu geamuri ciuruite muncitorii produc de zor. Oamenii spun ca patronul i-a dat afara, dar ei vin in continuare la munca si sunt platiti “la negru”.

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti spun ca incidentul de la fabrica nu poate fi catalogat drept o intamplare, dar nici un fenomen. Inspectorii vor demara, insa, un control la firma cu pricina.

“Pentru munca nedeclarata, competentele Inspectoratului sunt acelea de a efectua verificari de specialitate la angajator.  Va vom comunica rezultatele controlului”, a declarat Marilena Balabuti, purtator de cuvant Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti.

Codul muncii prevede amenzi cuprinse intre 3.000 si 4.000 de lei pentru fiecare persoana prinsa muncind “la negru”. Ele urmeaza a fi suportate de angajator.
Sursa: www.realitatea.net