Conform datelor provizorii ale Ministerului Finantelor Publice (MFP), executia bugetului general consolidat pe primele sapte luni ale anului s-a incheiat cu un deficit de 20 miliarde lei, reprezentand 3,9% din PIB.
1. Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 93,3 miliarde lei, depasind pentru prima data in acest an (+1,2%) realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent
– incasarile au crescut in principal la veniturile din taxa pe valoare adaugata unde discrepanta fata de anul precedent s-a redus de la -3,7% la 30 iunie a.c. la -0,8% precum si la accize unde incasarile sunt mai mari cu 12,3% la bugetul de stat si cu 7,7% la nivelul bugetului general consolidat.
Cresterea incasarilor din TVA s-a inregistrat indeosebi pe lunile iunie si iulie, influenta din majorarea cotei de la 19% la 24% urmand a se reflecta incepand cu luna august.
Veniturile din accize au crescut ca urmare a majorarii nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu lei/EURO luat in calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum si a cresterii cuantumului accizei la unele produse.
– se mentin decalaje importante la impozitul pe profit (-3,2%), impozitul pe venit (-5,4%) precum si la contributii de asigurari sociale (5,3%).
– au crescut incasarile din venituri nefiscale cu 1.998 milioane precum si sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana cu 1033 mil. lei.
2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 113,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent

– Cheltuielile de personal au inregistrat o reducere de 4,7%, la nivelul bugetului general consolidat cu mentiunea ca la bugetul de stat acestea au crescut cu 3,5% ca urmare a reorganizarii unor institutii publice care au trecut, incepand cu 5 noiembrie 2009, de la finantarea din venituri proprii si subventii, la finantare integrala din bugetul de stat conform Legii nr. 329/2009.
– Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 2,2% fata de aceeasi perioada a anului 2009. Reducerea s-a inregistrat indeosebi la bugetul de stat (-24,8%) in timp ce la bugetele locale acestea sunt mai mari cu 7,8%. Depasirea inregistrata de administratiile locale a continuat totusi sa se diminueze fiind mai redusa fata de luna precedenta cu 1,9 puncte procentuale.
– La celelalte tipuri de cheltuieli s-au inregistrat de regula cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora, in cazul cheltuielile cu dobanzi (+27,4%), precum si de efortul bugetar aferent programelor cu finantare UE (+152,3) si cele cu finantare din imprumuturi externe (+11,2%).
– Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital precum si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele sapte luni in suma de 14,4 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB.