Lupta la baioneta cu evaziunea fiscala, clamata de Guvern, a inceput cu o modificare legislativa care va favoriza mai ales firmele oneroase: taxarea inversa pentru produse alimentare.
Daca legislatia lasa portite, evaziunea infloreste. Afirmatia este un truism, dar autoritatile nu contenesc sa ofere exemple pentru ilustrarea ei. In ordonanta pentru combaterea evaziunii, Ministerul Finantelor permite taxarea inversa pentru produse alimentare. In fapt, taxarea inversa inseamna ca o firma nu mai plateste TVA  pentru marfa achizitionata si revanduta unui alt comerciant, ci mentioneaza pe factura „taxare inversa”. In acest fel, toate firmele, evident inregistrate ca platitoare de TVA avand codul aferent, dintr-un astfel de circuit nu mai varsa taxa  la stat. Cand se ajunge la ultima veriga din lant, adica la persoana neinregistrata ca platitoare de TVA, se colecteaza si se plateste la buget. In speta, este vorba de comerciantul care o incaseaza la randul sau de la clientii persoane fizice, in magazine .
TVA de 24%, mai avantajos pentru unii
Firmele-fantoma au o predilectie exact pentru produsele supuse mai nou taxarii inverse, adica cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne si zahar, pentru ca sunt foarte vandabile si contravaloarea lor se incaseaza pe loc, in majoritatea cazurilor.
Evaziunea, tot mai tentanta
Sursa: www.capital.ro