Printru-un comunicat publicat pe site-ul institutiei, Ministerul Justitiei a facut unele precizari fata de afirmatiile potrivit carora ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ar fi „atribuit contractele privitoare la elaborarea Codurilor penal, civil, de procedura penala si civila fara a organiza o licitatie publica”.
„1. Componenta initiala a comisiilor de elaborare a proiectelor de coduri a fost stabilita prin Ordin al Ministrului Justitiei, la data emiterii acestora, functia de ministru al Justitiei fiind ocupata de doamna Monica Macovei, respectiv de domnul Tudor Chiuariu:
Cod procedura civila – Ordinul nr. 829/C/24 martie 2006
Cod civil – Ordinul nr. 824/C/ 24 martie 2006
Cod procedura penala – Ordinul nr. 1251/C/17 mai 2007
Cod penal – 402/C/24 ianuarie 2006
2. Domnul Catalin Predoiu a fost numit in functia de ministru al Justitiei la 29 februarie 2008.
3. Selectarea membrilor comisiilor de elaborare a proiectelor de coduri s-a realizat potrivit procedurii stabilite de art. 26 alin. (2) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare („in cazul proiectelor de coduri si al altor legi complexe, care intereseaza domeniul de activitate al justitiei, comisiile de elaborare se instituie de Ministerul Justitiei, prin conducatorul institutiei”). In consecinta, s-a aflat in sarcina Ministerului Justitiei sa stabileasca criteriile si modalitatea cea mai adecvata de selectie, prin raportare la specificitatea fiecarui proiect de cod, cu respectarea principiilor transparentei, obiectivitatii si impartialitatii, iar in cazul comisiilor ai caror membri au fost remunerati prin intermediul programelor de asistenta financiara ale Bancii Mondiale, cu urmarirea stricta a procedurii de selectie consacrate de acest organism financiar international.
4. Procedura de selectie, raportata la fiecare proiect de cod, s-a facut pe baze competitive, avandu-se in vedere o serie de criterii, precum: vasta experienta practica in domeniul dreptului, bogata experienta in activitatea de cercetare, publicistica (autori de tratate, articole, studii doctrinare), activitate teoretica in domeniu, inalta recunoastere profesionala, iar, in anul 2007, in cadrul procedurii de selectie consacrate de Banca Mondiala (in cazul comisiilor pentru elaborarea proiectului Noului Cod de procedura civila si a amendamentelor la proiectul Codului Civil), criteriile au fost in buna parte aceleasi:foarte buna cunoastere si zece ani de experienta practica relevanta in domeniul dreptului civil/procesual civil; abilitati si cunostinte in domeniul dreptului civil/procesual civil traduse printr-o experienta in cercetare academica de minimum sapte ani (autori de articole si alte lucrari; studiu doctrinar; analiza jurisprudentei); doctorat in domeniul dreptului civil/procesual civil.
5. Comisiile de elaborare a proiectelor de coduri au fost formate din colaboratori externi, ilustri reprezentanti ai mediului academic, reprezentanti ai categoriilor profesionale interesate in aplicarea legislatiei cu o indelungata experienta practica in calitate de avocati, judecatori sau arbitri, calitate dublata, in general, de cea de formator pentru numeroase promotii de judecatori si avocati si de o inalta recunoastere profesionala bazata pe o bogata experienta in activitatea de cercetare, publicistica (autori de articole, studii doctrinare in domeniul respectiv), precum si din experti din cadrul Ministerului Justitiei.
6. In concluzie, acuzatiile aduse domnului Catalin Predoiu sunt nefondate si reprezinta o acuzatie calomnioasa si defaimatoare pe care o respingem categoric”.

Sursa: www.just.ro