Salariatii institutiilor de supraveghere a pietelor financiare nebancare au fost scutiti de reducerea salariilor „la pachet” cu BNR, desi doar pentru banca centrala existau argumente reale, invocate de Comisia Europeana.
Principiul independentei supraveghetorilor pietelor financiare a fost cel care i-a scapat pe bugetarii de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala de Valori Mobiliare si de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private de reducerea salariilor cu 25%. Cei trei supraveghetori au obtinut aceasta facilitate la pachet cu Banca Nationala a Romaniei. Daca in cazul salariatilor bancii centrale masura se justifica, aplicarea ei si in cazul celorlalte institutii ridica un mare semn de intrebare.
Principiul invocat este aplicat arbitrar
Guvernul a renuntat insa, de bunavoie, si la taierea salariilor de la ceilalti   trei supraveghetori ai pietelor financiare. „Suntem angajati sa anulam initiativele legislative recente, care in mod necugetat incalca independenta bancii centrale si a autoritatilor de reglementare din domeniul financiar nebancar”, se afirma in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by cu FMI.
Sursa: www.capital.ro