Concediile medicale in perioada somajului, ultima gaselnita de stat acasa pe bani frumosi. In judetul Arad, din cei 7.000 de someri, o mie s-au imbolnavit peste noapte. In acest caz, ei nu mai primesc indemnizatia de somaj, ci aproape 90% din salariul pe care il aveau inainte de disponibilizare.
Suma ajunge la cateva mii de lei in cazul multor persoane. In Arad, agentia de somaj deja a epuizat fondurile alocate pe 2009 pentru plata concediilor medicale.
Situatia i-a socat pe reprezentantii Prefecturii Arad.
„Ordonanta de Guvern din 2005 permite celui care se afla in somaj, daca se imbolnaveste, sa nu mai fie in somaj si sa primeasca, conform certificatului medical, 80, 90% din salariile de pe ultimele 6 luni pe care le-a avut inainte. Sunt situatii in care oamenii primeau 7 milioane somaj si au avut 89, 90 de milioane salariu si acum primesc 40, 50 de milioane din banii publici”, a declarat Calin Bibartz, prefectul Aradului.
In ianuarie, suma platita somerilor pentru concediile medicale ajungea la 10.000 de lei. Acum, e de 45.000 de lei.

„Concediile sunt emise la cabinetele medicale de la tara (…) Sunt multi care au avut salarii mari pe la banci mai ales (…), unde salariile lor erau consistente, de pe functii de comanda”, a precizat Marinel Hentesh, director adjunct AJOFM Arad.
Sursa: www.realitatea.net