Politica BNR de micsorare a dobanzii de referinta a ramas fara efecte. In iunie bancile au majorat in medie cu 0,6 puncte procentuale costul creditelor de consum in lei aflate in sold.
Dupa ce in prima jumatatea a anului bancherii au micsorat gradual dobanzile, acestia au inceput iarasi sa scumpeasca creditele pentru populatie. Ziarul Financiar scrie ca in iunie bancile au majorat in medie cu 0,6 puncte procentuale costul creditelor de consum in lei aflate in sold. “In timp ce in economiile din Occident bancile au micsorat dobanzile pentru a a ajuta la relansare, in Romania isi transfera costurile integral asupra populatiei si companiilor”, comenteaza publicatia economica.
Unul dintre directorii de retail ai unei banci din top 10 a explicat pentru Ziarul Financiar ca Ordonanta de Urgenta privind creditele de retail cere ca toate imprumuturile noi sa fie legate de ROBOR (indicele pietei monetare interbancare), iar dobanzile pe piata au crescut in iunie, deci nu poate fi vorba despre o scadere a costurilor imprumuturilor.
Sursa: www.realitatea.net