Cei care au credite in euro legate de indicatorul Euribor vor plati rate mai mari la banci in 2011. Dobanzile la care bancile europene se imprumuta intre ele sunt pe o tendinta de crestere ce se va accentua incepand cu anul viitor, cred economistii.
Euribor (Euro Inter-bank Offered Rate) este indicatorul ce reprezinta ratele de dobanzi pentru imprumuturile in euro la care bancile participante in zona monetara UE isi acorda imprumuturi.
Desi exista 15 rate Euribor, in functie de maturitati, cel mai important indicator pentru majoritatea celor cu imprumuturi in euro din Romania este Euribor la 3 luni.
Lichiditatea ridicata din piata bancara europeana face ca dobanzile pe termen scurt sa fie inca mici, dar situatia se va schimba incepand din 2011, cred economistii.
“In acest moment inca este foarte multa lichiditate pe piata bancara, de aceea Euribor este inca foarte jos. Bancile centrale permit inca existenta acestui exces de lichiditate, dar aceasta va fi scoasa treptat de pe piata.”, spune Nicolae Chidesciuc, economist-sef ING Bank Romania.

Sursa: www.money.ro