Organizatia Natiunilor Unite s-a pronuntat negativ in chestiunea autonomiei teritoriale a populatiei maghiare din Transilvania, dar vor recomanda Romaniei, cel mai devreme in noiembrie, sa adopte statutul minoritatilor, proiectul gandit de UDMR si blocat in parlament de cinci ani.
Proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale garanteaza autonomia culturala a minoritatilor nationale. Asta inseama dreptul si capacitatea comunitatii unei minoritati nationale de a lua decizii in probleme de tin de identitatea culturaa, lingvistica si religioasa proprie, prin consilii alese de catre membrii sai. Pentru aceasta, proiectul elaborat de UDMR, negociat si renegociat de formatiune la fiecare participare in coalitiile de guvernare, dar blocat in Legislativ, propune infiintarea Consiliului National al Autonomiei Culturale.
Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale a analizat la inceputul acestei saptamani, la Geneva situatia Romaniei. Cu aceasta ocazie, delegatia romana a prezentat expertilor internationali al 19-lea raport periodic privind respectarea de catre Romania a reglementarilor impotriva discriminarii. Anterior, trei asociatii maghiare au trimis la ONU un “Raport din umbra” prin care se cere autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc
Sursa: www.realitatea.net