Pentru eventuale probleme medicale pe care ati putea sa le aveti in vacanta exista doua solutii ca sa platiti cat mai putin: fie cereti eliberearea unui card de asigurat daca contribuiti la fondul de asigurari, fie va incheiati o polita privata inainte de plecare.
Cardul este gratuit, valabil doar in spatiul comunitar, insa pentru a beneficia de el aveti de parcurs multe proceduri birocratice. Asigurarile private acopera servicii de 50.000 de euro in tarile europene si de 25.000 de euro in restul lumii, pentru persoane sub 65 de ani. Peste aceasta varsta, sumele acoperite scad, ajungand si la 5.000 de euro.
Cardul de asigurat de sanatate se obtine gratuit de la casele judetene de asigurari, atat pentru adulti cat si pentru copii, insa este valabil numai in tarile membre UE.
In 2009, CASMB, casa cu cei mai multi asigurati din tara, a eliberat peste 12.000 de carduri, iar pana la 31 iulie 2010 aproape 9.500, lunile de varf fiind aprilie, iunie si iulie. “Cei care doresc un astfel de card trebuie sa faca dovada calitatii de asigurat, cu adeverinta de asigurat sau adeverinta de salariat. Prima se obtine chiar de la casa de asigurari pentru persoanele fizice nesalariate, cea dea doua se ia de la angajator, insa trebuie completata dupa modelul ce poate fi descarcat de pe site-ul caselor de asigurari”, afirma Cristina Calinoiu, purtator de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.
Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-asigurare-de-sanatate-alegi-pentru-concediu-902461.html