Sefii Masoneriei romane, condamnati de comunisti, in 1953, la ani grei de inchisoare, au  fost reabilitati la Tribunalul Bucuresti.
Ileana Bratasanu, fiica masonului Paul Bratasanu – mort in penitenciar in 1956 – s-a luptat in instante, dupa decembrie 1989, sa-si reabiliteze parintele. De formatie inginer, Paul Bratasanu era proprietarul mai multor mosii in judetul Olt.
El a ocupat functii importante in stat, cum ar fi director al Directiei Generale a Valorificarii Bunurilor Statului din Ministerul Industriilor si Comertului (1925-1928), consilier la Presedintia Consiliului de Ministri, membru in Consiliul de Administratie al CFR (1932-1933), director in Ministerul Economiei Nationale (1940) si a fost ales de mai multe ori deputat din partea PNT.
Dupa venirea comunistilor la putere, Bratasanu, alaturi de alti 16 lideri masoni romani, a fost urmarit de Securitate. In 1953, toti cei 17 au fost arestati. Batuti crunt in salile de ancheta, ei au „recunoscut” legaturile cu mai multi diplomati straini, pe care i-ar fi introdus in lojile masonice romane pentru a le ascunde activitatea de spionaj.
Chiar seful masonilor, Constantin Bellu, a recunoscut, dupa ce a fost batut cu bestialitate, ca a furnizat informatii serviciilor secrete ale SUA, membrilor Legatiei si misiunii militare americane.
Potrivit dosarului de ancheta, membrii lotului francmasonic au avut doua intalniri in care au decis sprijinirea cu bani (aproximativ 60 de milioane de lei) a organizatiei Sumanele Negre si ar fi contribuit si la aducerea in tara a regelui Carol al II-lea, in locul regelui Mihai.
Sursa: http://www.realitatea.net/despagubiri-pentru-masonii-prigoniti-de-comunisti_726563.html