O asemenea decizie ar fi buna din punct de vedere teoretic, dar practic este imposibil de luat tinand cont de nevoia de venituri la buget. Efectul ar putea sa nu fie cel scontat, deoarece climatul nu este prielnic atragerii de investitii.
Guvernul face simulari privind reducerea de anul viitor a cotei unice de la 16% la 10%, alaturi de mentinerea TVA la 24%, au declarat pentru Gandul surse guvernamentale, confirmate de Andreea Paul (Vass), consilierul personal al premierului Emil Boc. Ea a admis, pentru Gandul, ca Executivul lucreaza la un proiect de scadere a cotei unice la 10% si mentinerea TVA la 24% incepand din ianuarie 2011. “Se fac astfel de simulari. Nu va pot da detalii pentru ca proiectul are nevoie de o decizie politica”, ne-a declarat Andreea Paul (Vass). Ea spune ca statul va trebui sa faca rost de circa sapte miliarde de lei in cazul reducerii cotei unice de la 16% la 10%, intr-un scenariu optimist, iar intr-unul pesimist, de 9 miliarde de lei. “Exista o lista de variante de acoperire a acestei sume, insa nu s-a stabilit nimic concret”, a adaugat Vass. Unii dintre analistii economici contactati de Gandul sustin ca, teoretic, diminuarea cotei unice ar reprezenta o masura buna din punct de vedere teoretic, dar practic o asemenea decizie este imposibil de luat avand in vedere ca pierderile la buget in acest caz ar ajunge la circa 1,8% din PIB.

Sursa: http://www.gandul.info/news/guvernul-face-simulari-de-reducere-a-cotei-unice-la-10-cum-ar-putea-fi-compensat-golul-de-2-miliarde-de-euro-exclusiv-gandul-6763382