Dupa modificarile facute, tot de parlamentari, in 2008, pensiile alesilor au reprezentat 80% din indemnizatia pe ultima luna – 6.994 de lei, plus avantajele unei eventuale functii in Parlament si ale numarului de mandate incheiate.
Pentru cei pensionati pana acum, acest venit ajunge, in general, la 3.357 de lei lunar dupa un mandat incheiat, 4.476 dupa doua, si 5.595 dupa trei.
Potrivit unei statistici oficiale date publicitatii in luna aprilie, patru senatori din actualul legislativ beneficiaza de pensii de parlamentar, cumulandu-le, astfel, cu indemnizatia.
Cel mai castigat a fost pana acum Sergiu Nicolaescu (PSD), care, dupa patru mandate, ajunsese la o pensie de 50.671 de lei pe an. Cu un singur mandat complet, senatorul Avram Craciun (PSD) incasa, potrivit propriei declaratii de avere, 22.800 de lei pe an, iar colegul sau, Gheorghe Balan (PSD), dupa doua mandate – 25.000 de lei pe an. Pe lista de la Senat a alesilor pensionati cu privilegiile de parlamentar figureaza si Radu F. Alexandru (PDL).
Alti sapte senatori cumuleaza indemnizatia cu pensii de vechime sau alte forme de pensii speciale. Unii au iesit mai castigati cu pensia de fosti militari sau diplomati.
Aflati la primul mandat, Anghel Iordanescu (UNPR), Cristian Topescu (PNL) sau Nicolae Dobra (PDL) iau pensii militare, pe care le vor mai putea pastra, in cuantumul actual, inca vreo cateva luni, pana la recalculare.
Sursa: www.realitatea.net