Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a verificat modul de implementare in Romania a 211 proiecte finantate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul SAPARD, constatandu-se anumite neregularitati in derularea investitiilor realizate prin 17 proiecte.
Din aceasta cauza, s-a solicitat pana in prezent recuperarea sumelor aferente investitiilor respective.

Valoarea totala a acestor debite constituite la cererea OLAF este de 12,74 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 1% din fondurile europene nerambursabile puse la dispozitia Romaniei prin Programul SAPARD, respectiv 1.277.505.089,25 euro.
Proiectele pentru care s-au constituit debitele au fost finantate prin Masura 1.1 – „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”, submasura 2 – Carne si produse din carne, din cadrul Programului SAPARD. Debitele au fost cauzate de nereguli constatate de OLAF pe parcursul licitatiilor organizate de anumiti beneficiari, acesta considerand in majoritatea cazurilor analizate ca procesele de achizitii au fost formale, atribuirea contractelor nefiind in concordanta cu principiul liberei concurente, respectarea parametrilor de calitate a obiectului achizitiilor si principiul eficientei in utilizarea fondurilor. Cu alte cuvinte, conform observatiilor formulate de catre OLAF, furnizorii externi (in marea majoritate din Germania si Italia) au transmis beneficiarilor oferte considerate false sau formale, pe care acestia le-au folosit la depunerea dosarelor pentru accesarea fondurilor respective.
OLAF considera ca transmiterea de catre furnizorii externi a ofertelor neautentice pentru solicitarea de fonduri este o tentativa de frauda asupra bugetului european si national. Alte nereguli identificate sunt legate de „Sistemul celor 3 oferte” pentru achizitia de bunuri si servicii, precum si manipularea procedurilor de achizitii. OLAF a transmis toate probele la Directia Nationala Anticoruptie pentru cercetari.
APDRP a transmis Ministerului Agriculturii, in data de 08 aprilie 2010, o nota prin care prezenta situatia in urma controlului si a solicitarii OLAF, precum si problemele ce ar putea aparea in recuperarea sumelor, in conditiile in care solicitarea organismului european se baza pe un raport preliminar si NU pe unul final. Facem precizarea ca numai Comisia Europeana poate cere recuperarea sumelor, OLAF facand doar o recomandare in acest sens.
In vederea clarificarii aspectelor sesizate de APDRP prin nota mentionata, ministrul Mihail Dumitru a dispus, prin rezolutie, astfel:
„1) Directia juridica a MADR sa acorde asistenta juridica APDRP privind competenta OLAF de a solicita recuperarea debitelor in baza rapoartelor de control;
2) Pregatirea unui punct de vedere ce ar putea fi discutat intr-o intalnire bilaterala OLAF – APDRP (eventual DLAF);
3) Analiza oportunitatii trimiterii unei scrisori sau organizarea unei intalniri cu directorul DLAF, in cazul in care, concluzia este ca solicitarea OLAF este disproportionata sau insuficient fundamentata” – o fotocopie a acestei rezolutii este anexata.
Ca urmare a acestor dispozitii, institutiile noastre si organismul European de control au purtat o corespondenta pentru clarificarea tuturor aspectelor, iar APDRP a inceput recuperarea sumelor.
Lista beneficiarilor de fonduri SAPARD care au debite stabilite in urma investigatiilor OLAF poate fi consultata AICI.

Sursa: www.madr.ro