In timp ce Bulgaria s-a angajat in eforturile de reforma si a obtinut rezultate importante, Romania si-a pierdut dinamismul, fiind semnalate deficiente importante in eforturile acesteia de a realiza progrese.
Rapoartele anuale din acest an privind eforturile Bulgariei si ale Romaniei de a obtine rezultate in reforma judiciara si in lupta impotriva coruptiei dezvaluie o situatie diferita in cele doua tari. In timp ce Bulgaria s-a angajat in eforturile de reforma si a obtinut rezultate importante, Romania si-a pierdut dinamismul, raportul indicand deficiente importante in eforturile acesteia de a realiza progrese. In ambele tari, factorii de decizie din sistemul judiciar trebuie sa isi asume o mai mare responsabilitate in beneficiul reformei. Pentru a ghida acest proces, rapoartele includ o serie de recomandari concrete pe care cele doua tari trebuie sa le puna in aplicare in cursul anului viitor.
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Rapoartele adoptate astazi sunt obiective, echilibrate si echitabile. Acestea recunosc realizarile Bulgariei si ale Romaniei atunci cand este cazul, fara a ascunde deficientele existente. Rapoartele arata ca Mecanismul de cooperare si de verificare produce rezultate si mentine presiunea in vederea onorarii angajamentelor asumate. Situatiile in Bulgaria si in Romania sunt foarte diferite anul acesta, insa invit ambele guverne sa urmeze recomandarile noastre in beneficiul cetatenilor lor.”
Ca si in rapoartele anterioare, analiza Comisiei este bazata pe o evaluare a progreselor realizate de autoritatile din Bulgaria si din Romania, precum si pe informatiile provenind de la statele membre, de la organizatii internationale, de la experti independenti si din diverse alte surse. Comisia a efectuat mai multe misiuni in Bulgaria si in Romania, inclusiv cu sprijinul unor experti de inalta calificare din statele membre. De asemenea, rapoartele iau in considerare raspunsurile Bulgariei si Romaniei la chestionarele detaliate elaborate de catre Comisie.
Ambele rapoarte recunosc necesitatea continuarii acordarii de asistenta si a monitorizarii Romaniei si Bulgariei de catre Comisie in vederea sustinerii proceselor de reforma din Bulgaria si Romania, pana la indeplinirea tuturor obiectivelor de referinta, ceea ce va permite abrogarea MCV. Pentru a ajuta ambele state membre sa isi concentreze eforturile de reforma, Comisia formuleaza o serie de recomandari pentru fiecare dintre acestea. Comisia va sprijini in continuare Bulgaria si Romania in eforturilor lor de reforma si va prezenta urmatoarea evaluare a progreselor in vara anului 2011.

Sursa: www.ec.europa.eu