“Aceasta este pentru prima oara cand un fragment dintr-un cod de lege este descoperit in Tara Sfanta si, totodata, in afara Mesopotamiei”, a declarat autorul acestei descoperiri, arheologul Ammon Ben-Tor, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim.
Acest fragment de cod este cu zece secole mai vechi decat presupusa data la care a fost redactata Biblia (secolul al VII-lea i.e.n.).
Arheologul israelian a precizat ca este vorba de un mic fragment de argila (2 x 1,5 centimetri) gravat cu litere cuneiforme, in limba acadiana, dispuse pe patru randuri, foarte stranse, pe ambele fete ale tablitei.
Fragmentul a fost descoperit in urma cu cateva zile, in situl orasului Hazor din nordul Israelului.
“Textul se refera la regulile care guverneaza raporturile dintre stapani si sclavi”, a precizat profesorul Wayne Horowitz, insarcinat cu decriptarea mesajului.
“Aceste randuri, care au in mod cert un continut juridic, confirma legaturile dintre regatul Hazor si regatele din Siria de Nord”, a adaugat el.
Situat in nordul Galileei, Hazor a fost unul dintre orasele principale din Cornul Abundentei, in epoca bronzului. Aflat pe drumul care duce din Egipt catre Asia, Hazor facea comert cu cositor cu orasele din Babilon si din Siria. Hazor intretinea legaturi politice si economice foarte stranse cu Mesopotamia – regatul dintre fluviile Tigru si Eufrat (Irak si nord-estul Siriei din zilele noastre).
Sursa: www.mediafax.ro