Raportul pe justitie al Comisiei Europene critica Romania pentru lipsa de efort in a inregistra progrese in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), arata ca angajamentul politic este insuficient si subliniaza ca amendamentele la Legea ANI reprezinta un pas inapoi
„Per total, in pofida progreselor inregistrate in anumite domenii, evaluarea Comisiei arata existenta unor neajunsuri importante in eforturile Romaniei de a realiza progrese in cadrul MCV. Romania nu demonstreaza un angajament politic suficient pentru sprijinirea procesului de reforma. Amendamentele la Legea ANI, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi. Legea pune in pericol parcursul bun al activitatii ANI si determina incalcarea in mod clar de catre Romania a angajamentelor asumate la data aderarii”, scrie arata in raport.
CE cere Romaniei sa gaseasca solutii in ce priveste ANI, astfel incat confiscarea averilor nejustificate sa fie posibila.
Pe de alta parte, Raportul precizeaza ca in al doilea trimestru al acestui an, dupa o perioada mai lenta in ce priveste munca parlamentara, Bucurestiul a reluat impulsul reformelor din domeniu, prin adoptarea pe 22 iunie a Codurilor de procedura civila si penala. Raportul critica, in acelasi timp, lipsa de responsabilitate a conducerii sistemului judiciar in ce priveste reforma sistemului.

Sursa: www.stiri.rol.ro