Finantele au decis sa aduca clarificarile atat de necesare si asteptate atat de contribuabilii persoane fizice, cat mai ales de mediul de afaceri, in mai multe etape, elaborand mai multe seturi de norme.
“Este absolut anormal si de neinteles de ce Finantele nu au elaborat norme care sa clarifice toate modificarile aduse Codului fiscal. In mod normal ne asteptam sa se lamureasca in principal partea legata de impozitarea veniturilor, in sfera TVA si a accizelor existand mai putine neclaritati. Este o solutie de moment”, a comentat Emilian Duca, partener la BDO Tax.
Totusi, este bine ca au aparut clarificari in legatura cu TVA si accize, care au ridicat deja probleme in practica. Finantele s-au grabit, probabil, cu aceste norme avand in vedere si ca produsele accizabile si sfera TVA sunt principalele zone de evaziune fiscala. In primele cinci luni totalul obligatiilor fiscale neincasate de ANAF au fost de circa 1 mld. euro.
Firmele de leasing erau ingrijorate de posibilitatea aplicarii retroactive a TVA majorate la 24% pentru contractele in derulare, avand in vedere faptul ca abia la finalul contractului clientul intra in posesia masinii, cand TVA este de 24%.
Finantele au precizat ca pentru rata de leasing avand data scadenta pentru efectuarea platii in luna iunie 2010 se aplica cota de TVA de 19%, iar pentru rata de leasing avand data scadenta pentru efectuarea platii in luna iulie 2010 se va aplica cota de TVA de 24%. Clarificarea adusa vizeaza societatile de leasing care au incheiate contracte de leasing financiar pentru autovehicule in care se precizeaza un scadentar pentru efectuarea platii ratelor de leasing.
Daca societatea de leasing emite factura pentru o rata de leasing in avans fata de data scadenta pentru efectuarea platii prevazuta in contract, aceasta se va considera o factura de avans. Prin urmare, se va efectua regularizarea facturii de avans.
Un alt exemplu de aplicare a TVA se refera la cazul unei societati de constructii care intocmeste situatia de lucrari in cursul lunii iunie, pentru lucrarile efectuate in lunile mai si iunie, iar beneficiarul accepta situatia de lucrari in luna iulie 2010. Contractul prevede ca situatia de lucrari trebuie acceptata de beneficiar. Faptul generator de taxa, respectiv data la care se considera serviciul prestat, intervine la data acceptarii situatiei de lucrari de catre beneficiar. In consecinta, cota aplicabila pentru intreaga contravaloare a serviciilor acceptate de beneficiar este de 24%, cota in vigoare la data faptului generator de taxa. In situatia in care anterior emiterii situatiei de lucrari ar fi fost emise facturi de avans cu cota de 19%, dupa data de 1 iulie 2010 avansurile respective se regularizeaza prin aplicarea cotei de 24%.

Sursa: www.zf.ro