Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Justitiei, victimele erorilor judecatorilor si procurorilor vor putea sa-si recupereze in instanta, in proces cu statul, prejudiciul creat. La randul sau, statul isi va lua banii de la firmele de asigurari care au contracte cu magistratii.
Judecatorii si procurorii vor fi nevoiti sa incheie asigurari pentru eventualele erori judiciare, arata un proiect de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul acestora, publicat pe site-ul Ministerului Justitiei.

“Proiectul defineste ulterior “reaua-credinta”, printr-o modificare a art. 96 a amintitei legi: 1) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. (2) Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. (3) Judecatorii si procurorii nu raspund pentru prejudiciile cauzate prin  administrarea ineficienta a sistemului judiciar, inclusiv prin neindeplinirea, de catre autoritatile si institutiile publice, a obligatiei de a asigura solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil. (4) Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca, cu stiinta, normele de drept material sau procesual, urmarind sau acceptand prejudicierea unei persoane. (5) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav si nescuzabil, normele de drept material sau procesual.”
Potrivit proiectului, pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in termen de 18 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii prin care a fost constatata eroarea judiciara.
Sursa: www.realitatea.net