Scrisoarea este adresata Guvernului Romaniei, presedintelui Romaniei, Curtii Constitutionale si Avocatului Poporului.
Initiatorul scrisorii este poetul Dan Mircea Cipariu, presedintele Sectiei Poezie din cadrul Uniunii Scriitorilor din Romania – filiala Bucuresti.
“Impunerea CAS si CASS pe drepturile de autor si scaderea cotei forfetare de la 40% la 20% ne obliga pe noi, semnatarii acestei scrisori de protest, creatori si detinatori de drepturi de autor, sa protestam cu fermitate si sa cerem Guvernului Romaniei, Presedintiei si Curtii Constitutionale sa corijeze o decizie care ii va face pe cei mai multi dintre detinatorii de drepturi de autor sa traiasca la limita de jos a subzistentei. Atragem atentia decidentilor din Executivul Romaniei ca vom folosi, pana la rezolvarea cererii noastre, toate formele legale de protest, atat pe plan national, cat si pe plan international”, se arata in document.
“Nu avem de ce sa fim impozitati de doua sau chiar de trei ori in plus pentru creatia noastra. Pe langa impozitul de 16% pe veniturile din drepturile de autor, cat lua statul fiecarui creator pana acum, se vor adauga noi impozite sociale si scaderea cotei forfetare de la 40% la 20%. Se vor impozita astfel 80% din orice contract pe drepturi de autor si 75% din contractele pentru operele monumentale”, continua acestia, subliniind ca masurile adoptate de Guvern vor descuraja creatorii.
Sursa: www.mediafax.ro