MCSI,  prin Centrul National de Management pentru Societatea Informationala, lanseaza o propunere deschisa catre toate autoritatile publice centrale si locale, privind modernizarea infrastructurii TIC prin utilizarea resurselor de calcul de inalta performanta,  puse la  dispozitie in cadrul Programului National de Supercomputing.
Centrul National de Management pentru Societatea Informationale (CNMSI), infiintat in baza H.G. nr. 1439/2009, va oferi tuturor institutiilor publice, centrale si locale, posibilitatea utilizarii tehnologiilor de ultima generatie de tip IaaS (Infrastructure as a Service = infrastructura ca serviciu), tehnologii care permit virtualizarea sistemelor deja functionale sau in curs de implementare, cu pastrarea integrala a securitatii, confidentialitatii si proprietatii asupra datelor de catre institutia beneficiara.
Prin aceasta abordare se va putea realiza, la costuri minime de implementare si costuri „zero” de infrastructura, trecerea acestor sisteme pe echipamente de ultima generatie cu posibilitatea de extindere nelimitata.
Principalele avantaje ale prezentei propuneri sunt:
– Costuri „zero” de infrastructura pentru sisteme existente sau viitoare;
– Scalabilitate nelimitata a infrastructurii hardware;
– Costuri reduse de implementare si intretinere. Trecerea de la modelul de investitie  cu cheltuieli de capital la cel cu cheltuieli operationale;
– Utilizarea tehnologiilor de auto-verificare si auto-vindecare, proprii mediilor de Supercomputing;
– Infrastructura de comunicatii in banda larga la nivel national de tip Gigabit.

Sursa: www.mcsi.ro