Acordul Administrativ stabileste normele de aplicare ale unui alt document, Acordul in domeniul securitatii sociale intre Romania si Canada, semnat la Ottawa la 19 noiembrie 2009.
Reglementarea cadrului juridic bilateral in domeniul securitatii sociale are ca scop principal recunoasterea si totalizarea perioadelor de asigurare sociala realizate pe teritoriul ambelor state, instituirea unei cooperari intre autoritatile si institutiile nationale responsabile cu acordarea prestatiilor, precum si stabilirea modalitatilor de efectuare a platilor aferente.
Acordul in domeniul securitatii sociale intre Romania si Canada prevede reglementarea acordarii pensiilor pentru limita de varsta, invaliditate si urmas si este aplicabil tuturor persoanelor care au fost sau sunt supuse legislatiei uneia sau ambelor parti contractante.
Acordul are la baza principiul egalitatii de tratament, ceea ce inseamna ca orice persoana careia i se aplica Acordul are aceleasi drepturi si obligatii ca si cetatenii statului a carui legislatie se aplica. De asemenea, este prevazuta si posibilitatea exportului prestatiilor de securitate sociala reglementate prin Acord, respectiv transferul acestora la locul de domiciliu al beneficiarului.
Pentru acordarea prestatiilor se totalizeaza perioadele de asigurare realizate conform legislatiei statelor semnatare.
Acordul in domeniul securitatii sociale stabileste drept principiu general ca persoana ,care desfasoara o activitate remunerata pe teritoriul unui stat contractant, sa fie supusa numai legislatiei acestui stat, existand exceptii pentru lucratorii detasati, echipajul navelor, functionarii publici si membrii misiunilor si posturilor diplomatice.
Pentru calculul prestatiilor de invaliditate, batranete si urmas se foloseste principiul pro rata temporis, ceea ce inseamna ca partea de prestatie proportionala cu perioada de asigurare realizata se acorda in conformitate cu legislatia fiecarui stat contractant.

Sursa: www.mmuncii.ro