Reducerea cheltuielilor bugetare si mentinerea cotei unice si a TVA vor fi urmate de o serie de masuri de sustinere a mediului privat, accentul fiind pus pe sustinerea IMM-urilor.
Premierul a apreciat ca se impun masuri de restrangere a cheltuielilor bugetare, astfel incat Romania sa se incadreze in tinta de deficit de 6,8% din PIB, aratand ca, in absenta aplicarii acestora, deficitul bugetar ar creste pana la 9,1% din PIB. De asemenea, a mentionat primul-ministru Emil Boc, fara asigurarea sustinerii financiare externe, Romania ar ajunge, in 2012, la o datorie publica interna reprezentand 62% din PIB, ceea ce ar insemna ca vor exista bani doar pentru consum, nu si pentru investitii.
Masurile de restrangere a cheltuielilor bugetare vor avea caracter temporar, respectiv pana la 31 decembrie, urmand ca in acest interval de timp, restructurarea aparatului bugetar sa fie finalizata, iar prin masurile aplicate sa fie asigurate premisele reluarii cresterii economice, a mai adaugat premierul.
Premierul Emil Boc a mentionat ca alternativa la restrangerea cheltuielilor bugetare ar fi fost majorarea cotei unice si a TVA, alternativa care ar fi condus la cresterea inflatiei si, implicit, la afectarea puterii de cumparare a populatiei, precum si la cresterea cursului de schimb leu/euro.
Seful Executivului a aratat ca reducerea cheltuielilor bugetare si mentinerea cotei unice si a TVA vor fi urmate de o serie de masuri de sustinere a mediului privat, accentul fiind pus pe sustinerea IMM-urilor. In acest sens, premierul a mentionat ca, prin fondurile de garantare si contragarantare, mediul de afaceri va avea acces la resurse suplimentare pentru continuarea investitiilor.

Sursa: www.guv.ro