Multe din firmele inchise anul trecut erau doar “de paravan”, desi au fost si cazuri determinate de criza, a declarat Alexandra Gatej, consilier prezidential, adaugand ca societatile care au ramas pe piata sunt foarte deranjate de evaziune, iar Guvernul va lua masuri foarte dure in acest sens.
“Mi-am desfasurat toata activitatea in mediul privat. Stiu ca celor din mediul privat le place sa spuna adevarul in fata. Ar trebui sa privim lucrurile direct in fata. Anul trecut, 200.000 de firme au iesit de pe piata, potrivit specialistilor in insolventa. Stim foarte bine ca cele mai multe s-au inchis de buna voie, iar multe business-uri care au iesit de pe piata erau firme de paravan”, a spus Gatej la un seminar pe tema IMM.
Ea a aratat ca multe dintre aceste firme paravan erau folosite pentru a fi platite salarii, pentru a fi accesate credite bancare.
“Dincolo de acestea au fost si cateva zeci de mii de firme care au inchis din cauza crizei. Dar nu conteaza firmele inregistrate, ci calitatea out-put-urilor”, a adaugat Gatej, care inainte de a fi consilier prezidential a ocupat functia de director executiv al Unilever Balcani.
Pe de alta parte, consilierul prezidential a mentionat ca firmele care vor sa investeasca in Romania si sa ramana pe piata in pofida dificultatilor legate de criza sunt nemultumite de nivelul evaziunii fiscale.

Sursa: www.mediafax.ro