Aproximativ 20.000 de studenti de la Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) intra in greva japoneza, nemultumiti ca le-ar putea fi reduse bursele si subventiile pentru camine si cantine.
Studentii din centrele universitare Bucuresti, Constanta, Galati, Iasi, Suceava, Targu Mures, Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov, Craiova, Petrosani, Baia Mare, Alba-Iulia, Hunedoara si Timisoara vor protesta, de la ora 10.00, cu banderole albe, pentru a semnala ca o reducere a subventiilor de camine-cantine si a burselor “nu este o solutie pentru scaparea tarii de criza economica”, se arata intr-un comunicat al ANOSR.
“ANOSR considera ca un Guvern responsabil trebuie sa intocmeasca o strategie capabila sa scoata tara din impas si nu sa aduca mai multe probleme, sacrificand studentii. Lezarea drepturilor studentilor doar pentru a-i alinia cu celelalte categorii sociale nu ar fi o decizie responsabila si nici etica. In contextul in care exista un numar de 300.000 de studenti pe locuri bugetate de la stat, o reducere a subventiei de masa si cazare cu 15% si a burselor cu 25% ar aduce o suma infima si fara ajutor Guvernului, insa probleme mari studentilor. Reamintim ca pentru burse statul cheltuie 69 RON per student, 25% insemnand 17 RON economie”, sustin reprezentantii aliantei studentesti.
In opinia acestora, sistemul de acordare a burselor ar trebui eficientizat, iar in situatii de criza nu ar trebui sa se reduca si sa nu se mai investeasca in educatie.

Sursa: www.mediafax.ro