Potrivit unei ordonante adoptate de Guvern, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti, devenite executorii pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, se va face astfel: 34% din valoarea titlului executoriu – in anul 2012 si 33% din valoarea titlului executoriu – in anul 2013, respectiv in anul 2014.
Prin aceasta decizie, Guvernul a amanat plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale stabilite in favoarea personalului bugetar. Potrivit O.U.G. nr. 71/2009, aceste drepturi castigate in instanta urmau sa fie platite esalonat incepand cu anul 2010, pentru hotararile devenite executorii pana la sfarsitul anului 2009 si incepand cu 2011 pentru cele devenite executorii pana la finalul acestui an.
Actul normativ se refera la autoritatile si institutiile publice a caror finantare se asigura astfel:
– integral din bugetul de stat, din bugetele locale, din bugetul asigurarilor sociale de stat, din bugetele fondurilor speciale, dupa caz;
– din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, dupa caz;
– integral din venituri proprii.
Cuantumul sumelor rezultate din titlurile executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale formulate de personalul din sectorul bugetar este de 2.163 milioane de lei, reprezentand 0,4% din PIB.
„In aceste conditii, decizia Guvernului privind esalonarea platii acestor drepturi salariale castigate in instanta are scopul mentinerii echilibrelor bugetare si, implicit, respectarea angajamentelor interne si internationale asumate de Guvern” a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Sursa: www.gov.ro