In MO 307/11.05.2010 a fost publicata Legea nr. 76/2010 privind aprobarea O.U.G. nr. 109/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Principalele prevederi ale Legii sunt:
– Atat tranzactiile intre persoane afiliate romane, cat si tranzactiile intre persoane romane si persoane afiliate nerezidente vor fi subiect de investigatie din partea autoritatilor fiscale, din punct de vedere al reglementarilor preturilor de transfer. Astfel, autoritatile fiscale pot ajusta pretul de transfer si in cazul tranzactiilor desfasurate intre persoane afiliate romane, in cazul in care acestea nu reflecta valoarea de piata.
– Se introduc prevederi cu privire la scutirea de la plata impozitului minim pentru contribuabilii ce se afla in procedura de insolventa sau dizolvare.
– Veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, indiferent daca sunt realizate la functia de baza sau nu, cat si veniturile din pensii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt neimpozabile in intelesul impozitului pe venit.
– O cota de 50% din incasarile aferente impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se va constitui ca venit la bugetele unitatilor administrativ-teritoriale pe teritoriul carora se afla bunurile imobile vandute.
Mentionam ca, pana in prezent, totalitatea incasarilor din impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se constituia ca venit la bugetul de stat.
–    Devenit inaplicabil prin nelegiferarea unei cote de impozit pentru anul 2010, Titlul IV – „Impozitul pe veniturile microintreprinderilor” se abroga.

Sursa: www.mazars.ro