Raportul privind libertatea presei in Romania in 2009 a fost lansat, intr-o conferinta de presa, de Agentia de Monitorizare a Presei, care a apreciat ca, anul trecut, cadrul economic in care functioneaza presa a afectat libertatea de exprimare a jurnalistilor si calitatea produselor media.
“Conform rapoartelor, este alarmant ce se intampla in media din Romania. (…) Pe timp de criza, proprietarii media si jurnalistii fac compromisuri pentru a securiza supravietuirea propriilor publicatii”, a mai spus Barner.
In acest raport, incalcarile libertatii de exprimare si ale libertatii presei au fost incadrate in: agresiuni, amenintari, presiuni ale autoritatilor, presiuni politice, presiuni economice, accesul la informatiile de interes public, cenzura, autocenzura, conflicte de munca si legislatie.
“Pedepsele penale pentru defaimare inca se aplica jurnalistilor. Statul roman a pierdut mai multe procese la CEDO, in cazuri care au implicat libertatea de exprimare a jurnalistilor”, scrie AMP, care mai noteaza ca “unui jurnalist acuzat de santaj i s-a interzis temporar dreptul de a mai practica profesia”.

Sursa: www.mediafax.ro