Persoanele care vor sa isi achizitioneze o locuinta prin programul “Prima Casa” trebuie sa stie ca, pe langa avansul minim, mai au de suportat multe alte taxe.
Cei care vor o casa trebuie sa stie ca, pentru taxele notariale, asigurari, comisionul catre Fondul de Garantare si depozitul colateral, solicitantul trebuie sa mai scoata din buzunar cel putin 2.000 de euro.
Taxa de autentificare la notar a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca debitorul nu mai detine alte imobile in proprietate si ca nu are alte imprumuturi ipotecare in derulare costa aproximativ 20 de lei, taxa de autentificarea la notar a antecontractului de vanzare-cumparare costa 150 de lei, plus TVA.
Banca va trimite inainte de a aproba contractul unul dintre evaluatorii imobiliari pentru a stabili pretul real al locuintei, iar tariful evaluatorului se ridica la aproximativ 360 de lei. Daca evaluatorul stabileste in raport un pret de 50.000 de euro, desi cel stabilit cu vanzatorul ajunge la 60.000 de euro, tot clientul va trebui sa suporte diferenta.

Sursa: www.financiarul.ro