Comisia de munca a Senatului a intocmit un raport de admitere cu amendamente, pentru inregistrandu-se patru voturi ale senatorilor PDL si UDMR si trei impotriva – PSD si PNL.
Principalul amendament adus proiectului legii pensiilor este cel care stabileste ca valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45 la suta din salariul mediu brut pe economie. Acest amendament a fost introdus de senatorii Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordos (PSD) si Ion Ruset (PDL).
 “Nicaieri in lume pensiile nu se calculeaza raportat la salariu”, a explicat Seitan.
Potrivit proiectului intocmit de Guvern, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei si se majoreaza anual cu 100 la suta din rata inflatiei, la care se adauga 50 la suta din cresterea reala a salariului mediu brut realizat pe anul precedent.
Incepand cu 2021, valoarea punctului de pensie se va majora anual cu 100 la suta din rata inflatiei, la care se va adauga 45 la suta din cresterea reala a salariului mediu brut realizata pe anul precedent. Procentul din cresterea reala a salariului mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a valorii punctului de pensie, se va reduce gradual cu cate cinci procente in fiecare an.

Sursa: www.financiarul.ro