Ministrul Educatiei a declarat ca proiectul de lege a fost construit avand in vedere stabilitatea, coerenta, predictibilitatea si sustenabilitatea sistemului educational, dar si echitatea si solidaritatea din acest sistem. „Am dorit sa cream un consens” a explicat ministrul Funeriu, aratand ca „am facut cat mai multe dezbateri si am remarcat ca, in pofida faptului ca la inceput au fost foarte multe forte care s-au exprimat in contradictoriu cu pozitia ministerului, in procesul de dezbatere publica lucrurile au ajuns intr-un punct in care exista foarte multe voci care sustin aceasta lege”.
In urma dezbaterilor publice Guvernul a adus imbunatatiri metodologiei de realizare a bacalaureatului, introducand o a treia proba scrisa, transdisciplinara, stabilita in functie de profilul liceului absolvit, respectiv real, uman sau vocational.
De asemenea, au fost preluate si alte propuneri, in ceea ce priveste incluziunea sociala, de la organizatiile studentesti si alti parteneri sociali.
Referindu-se la invatamantul in limba materna, Daniel Funeriu a aratat ca au fost aduse cateva ajustari in ceea ce priveste invatamantul superior si reprezentativitatea cadrelor didactice in conducerea universitatilor, in cazul universitatilor care au linii de studiu in limba materna. Astfel, in universitatile in care exista facultati in limbile minoritatilor, unul dintre prorectori va fi propus din randul acelor facultati, tot asa cum la nivelul facultatilor unul dintre prodecani va fi propus de catre linia de studiu in limba minoritatilor.
Ministrul Educatiei a afirmat ca dezbaterile vor continua, inclusiv cu sindicatele, astfel incat Executivul sa-si sustina punctul de vedere cat mai argumentat in Parlamentul Romaniei.
Totodata, ministrul Funeriu a subliniat importanta parintilor, a colectivitatilor locale, a sindicatele si a organizatiilor studentesti in implementarea acestei legi. „Partea foarte dificila va veni in momentul in care vom incepe sa implementam aceasta lege si va trebui sa mergem intr-un ritm foarte alert cu schimbarile” a subliniat acesta.

Sursa: www.guv.ro