Unul dintre cele mai importante mesaje ale Raportului intermediar pe justitie prezentat in 23 martie 2010 il reprezinta necesitatea sprijinirii modernizarii justitiei de catre toate fortele politice. Mai exact, Comisia europeana considera, pentru prima oara in mod deschis,  drept absolut necesara „cooperarea stransa si constructiva intre diferitii actori politici si sistemul judiciar in vederea sustinerii reformelor necesare”, subiect ce trebuie considerat de “importanta nationala”.
Se solicita de fapt Bucurestiului un consens politic national pentru sprijinirea justitiei, un acord general transpartinic, asumat de toate partidele politice parlamentare, cu privire la evolutiile si strategiile de dezvoltare ale sistemului judiciar.
Ministrul justitiei este primul care a descifrat corect acest mesaj. O prima actiune prealabila si oarecum de tatonare s-a epuizat prin transmiterea catre Plenul CSM a unei invitatii din partea Guvernului Romaniei la o discutie despre starea justitiei. Tot ministerul justitiei este pregatit sa supuna dezbaterii o Strategie de dezvoltare a sistemului judiciar, ce ar urma sa fie adoptata de Guvern.

Sursa: www.juridice.ro