Ministerul Afacerilor Externe incurajeaza cetatenii romani care doresc o cariera de functionar in cadrul institutiilor europene sa se inscrie la primul ciclu competitional din anul 2010, lansat de Oficiul European pentru Selectia de Personal (EPSO), pentru ocuparea unui numar de 323 posturi de administratori, nivel AD5. Concursul este deschis oricarui candidat roman care are pregatirea solicitata prin criteriile de concurs si este interesat de un loc de munca echivalent posturilor de debutant in structurile UE. Posturile oferite de institutiile UE suscita un interes deosebit si atrag numerosi candidati din toate statele membre, cu o excelenta pregatire in domeniile de profil si cunoasterea aprofundata a limbilor de circulatie internationala folosite in structurile UE.

Procesul de selectie inceput la 16 martie 2010 ofera posibilitatea angajarii ulterioare in urmatoarele domenii: administratie publica europeana – 105 (posturi), juridic – 43, economic – 39, audit – 64, tehnologia informatiilor si comunicare – 72.

In anul 2010, concursurile EPSO se desfasoara conform unor proceduri noi de selectie, ceea ce permite scurtarea etapelor si concentrarea probelor pe evaluarea competentelor candidatului. Selectia EPSO prevede doua etape: un test de preselectie pe calculator, organizat in fiecare stat membru si o etapa de evaluare, care se va desfasura la Bruxelles. Laureatii concursurilor EPSO sunt inclusi pe o lista de rezerva, cu valabilitate de un an, din care institutiile europene aleg candidatii pentru interviurile finale, in vederea stabilirii persoanelor calificate sa ocupe posturile vacante.

EPSO a anuntat deja posibilitatea organizarii pe parcursul anului 2010 si a unui concurs pentru traducatori in limbile daneza, germana, engleza, franceza, slovena si de interpreti in limbile bulgara, engleza, olandeza, romana si slovena.

Dupa aderarea la UE, de cand cetatenii romani sunt eligibili pentru posturi de functionari europeni,  Ministerul Afacerilor Externe promoveaza reprezentarea cat mai mare a specialistilor romani in structurile administrative ale institutiilor comunitare. Urmare a concursurilor EPSO organizate in anii 2008 si 2009 au fost angajati in diferite posturi europene 548 de candidati din Romania, dintre care 278 pe functii de nivel Administrator (AD) si 270 pe functii de nivel Asistent (AST).

Detalii si informatii suplimentare privind conditiile de participare la concurs sunt publicate pe site-ul EPSO  http://europa.eu/epso/index_ro.htm si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene http://eur-lex.europa.eu/JOIndex.do . De asemenea, EPSO a lansat o pagina de promovare pe Facebook, „European Careers”, pentru a pune in valoare posibilitatile de informare in randul tinerilor pe care le ofera acest site de socializare. In acest cadru, a fost initiat si proiectul  EU Carrers Raconteur, unde oficiali din diferite institutii europene vor avea link-uri catre propriile pagini de Facebook, cu blog-uri, discutii si sesiuni de intrebari si raspunsuri pentru interlocutorii interesati.

Sursa: www.mae.ro