Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a participat la deschiderea lucrarilor primei sesiuni din 2010 a Retelei Judiciare Romane in materie civila si comerciala, apreciind rolul esential al Retelei in informarea magistratilor romani  in domeniul cooperarii judiciare internationale si, mai ales, in stabilirea contactelor directe intre autoritatile judiciare romane si cele din statele membre ale Uniunii Europene.
„Cooperarea europeana este deosebit de importanta pentru Ministerul Justitiei si pentru justitia romana in ansamblul ei. Prin activitatea dumneavoastra de informare a colegilor magistrati in legatura cu legislatia comunitara si jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, sistemul juridic romanesc este ancorat la spatiul Uniunii Europene”, a declarat ministrul Catalin Predoiu.
Cu ocazia reuniunii au fost distribuite participantilor si primele Culegeri de legislatie comunitara referitoare la cooperarea judiciara internationala in materie civila si comerciala, in limba romana, tiparite de Comisia Europeana, la solicitarea Romaniei. in perioada urmatoare, Culegerile vor fi distribuite si Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii, scolii Nationale de Grefieri si celor 15 curtile de apel. De asemenea, Romania a solicitat Comisiei Europene suplimentarea numarului de astfel de culegeri in limba romana.
Principalul rol al Retelei este de a facilita cooperarea judiciara in materie civila si comerciala si accesul efectiv la justitie, prin actiuni de informare cu privire la aplicarea instrumentelor comunitare si internationale. Activitatile Retelei Judiciare Romane in materie civila si comerciala constau, in special, in deblocarea cererilor de cooperare judiciara internationala si in obtinerea informatiilor cu privire la continutul legii straine. Reteaua Judiciara Romana de cooperare in materie civila si comerciala, corespondenta la nivel national a Retelei Judiciare Europene in materie civila si comerciala, este formata din doi judecatori de la inalta Curte de Casatie si Justitie (cate unul de la sectia civila, respectiv comerciala), cate doi  judecatori de la fiecare curte de apel (cate unul de la sectia civila, respectiv comerciala), precum si de la instantele/sectiile specializate pentru minori si familie. in plus, incepand cu anul 2010 din Reteaua Judiciara Romana in materie civila fac parte cei doi judecatori de legatura din cadrul Tribunalului Bucuresti,  membri in  Reteaua Globala privind Conventia de la Haga din 1980 referitoare la aspectele civile ale rapirii internationale de copii, un judecator de la Tribunalul Bucuresti, autoritate de decizie competenta exclusiv cu solutionarea cererilor de obtinere a compensatiilor financiare din Romania in strainatate pentru victimele infractiunilor violente, cate un reprezentant din cele trei uniuni profesionale ale executorilor judecatoresti, notarilor publici si avocatilor.

Sursa: http://www.just.ro