Pensiile de întreţinere neplătite însumează global miliarde de euro, pe 11 februarie Parlamentul European aprobând propunerea Comisiei Europene ca UE să semneze Convenţia de la Haga privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate pentru copii şi alţi membri ai familiei.

Decizia va ajuta persoanele în cauza să îţi recupereze mai repede şi cu mai puţin efort pensiile de la persoanele care trăiesc în afara UE.

Numărul divorţurilor este în creştere, la fel şi numărul căsniciilor între persoane de naţionalităţi diferite, de aceea problema recuperării pensiei de întreţinere în străinătate pentru copii şi alţi membri ai familiei apare din ce în ce mai frecvent.

Convenţia aduce o soluţie la nivel multilateral. Parlamentul a fost consultat cu privire la propunerea de încheiere de către Comunitatea Europeană a unei Convenţii internaţionale care sa vizeze ameliorarea procedurii de obţinere a pensiei de intretinere în strainatate pentru copii şi alţi membri ai familiei. Pensiile de întreţinere neplătite însumează global miliarde de euro şi implică eforturi uriaşe pentru a fi recuperate.

Deputaţii europeni au aprobat ca UE să semneze legislaţia în domeniu în cadrul Convenţiei de la Haga. Principala contribuţie a acestei Convenţii este faptul că permite recuperarea pensiilor de întreţinere în raport cu ţările terţe. Convenţia aduce o soluţie la nivel multilateral, care înainte nu exista, a spus raportorul parlamentar.

Scopul Convenţiei de la Haga este de a oferi un cadru legal mai bun pentru problemele legate de divorţuri şi protecţia copiilor, dar şi reguli detaliate privind recunoaşterea şi punerea în aplicare a obligaţiilor de întreţinere.

Deputata europeană Diana Wallis (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Regatul Unit), care a redactat anul trecut un raport referitor privind cooperarea în materie de obligaţii de întreţinere, a spus că, fiind contactată de alegatori pe această problemă, nu a putut niciodată să dea un răspuns practic şi pozitiv. Aceasta a mai arătat că raportul adoptat săptămâna trecuta aduce o valoare adăugată în momente dificile din viaţa oamenilor.

Sursa: http://www.euroavocatura.ro