Interdicţia duty-free-urilor de a vinde ţigări şi alcool a intrat în vigoare printr-un ordin semnat de ministrul de Finanţe, iar Dorel Fronea, director adjunct al Serviciului Român de Supraveghere a Vămilor spune că prin această decizie contrabanda va scădea simţitor.

„Traficul ilicit cu ţigarete din România provine din trei surse: frontiera cu Republica Moldova şi Ucraina, portul Constanţa şi până la emiterea acestui ordin, o altă sursă o reprezentau duty-free-urile. Acum această sursă a dispărut. Practic, contrabanda cu ţigarete va scădea simţitor în perioada următoare, deoarece a fost eliminată una din sursele de contrabandă”, explică adjunctul Serviciului Român de Supraveghere a Vămilor.

Dorel Fronea mai spune că tot în perioada următoare activitatea de control se va intensifica la frontiera cu Republica Moldova şi Ucraina, respectiv în portul Constanţa.

Întrebat dacă există riscul ca traficanţii să-şi intensifice activitatea pe cele două filiere, Dorel Fronea spune că „există acest risc, dar e totuşi puţin probabil”.

În 2009 au fost confiscate 120 de milioane de ţigarete, ceea ce reprezintă un record în istoria vămii române, cu trei milioane de ţigarete mai mult faţă de 2008.

De la începutul anului, autorităţile au confiscat 24 de milioane de ţigarete. Până la sfârşitul anului, vama română speră să confişte peste două sute de milioane de ţigarete, mai spune Dorel Fronea.

România a devenit din ţară de tranzit ţară de destinaţie pentru traficanţii de ţigări, pe fondul majorării accizelor la tutun.

Sursa: http://www.rfi.ro