Statele Unite au invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, conform unui anunţ făcut de preşedintele Traian Băsescu, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a aprobat participarea României.

Este vorba de stabilirea unor componente ale scutului în România, care va fi acoperită integral, precizează preşedintele Traian Băsescu. El spune că e vorba de interceptori tereştri.

„Decizia creşte foarte mult nivelul de securitate al României”, explică şeful statului. „Este un succes al României, ca partener de încredere pentru statele membre NATO şi pentru statele membre ale Uniunii Europene”, spune el.

Mesajul lui Barack Obama a fost adus la Bucureşti de subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor cu care Traian Băsescu a avut o întâlnire pe 4 februarie.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. În perioada următoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru încheierea unor acorduri ce vor fi ratificate de Parlamentul României.

Sursa:RFI