Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului poartă deja negocieri cu Banca Europeană pentru Investiţii pentru a accesa un credit în vederea suplimentării fondului destinat reabilitării termice a locuinţelor.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului, Răzvan Murgeanu, susţine însă că nici în aceste condiţii nu vor putea fi soluţionate, cel puţin în 2010,  toate cererile depuse de asociaţiile de locatari.

Răzvan Murgeanu a dat asigurări că cel târziu în aprilie 2010 vor fi finalizate toate cele 43.000 de locuinţe care ar fi trebuit să fie reabilitate termic anul trecut. Potrivit secretarului de stat în cadrul Ministerului, temperaturile foarte scăzute au împiedicat finalizarea la timp a lucrărilor programate.

Suma necesară pentru onorarea tuturor cererilor este de trei ori mai mare decât bugetul alocat de Guvern.

În privinţa fondurilor destinate programului de reabilitare termică pentru 2010, sumele alocate de Guvern sunt mult prea mici pentru adevăratele necesităţi. În prezent, la Ministerul Dezvoltării au fost depuse cereri în valoare totală de 900 de milioane de lei.

Suma este de aproape trei ori mai mare decât cea alocată acestui program în 2009.

Răzvan Murgeanu  a declarat că Ministerul negociază cu Banca Europeană pentru Investiţii posibilitatea de a accesa un împrumut în vederea suplimentării sumelor destinate acestui program. Cifra exactă nu a fost făcută publică, însă potrivit secretarului de stat, aceasta nu va reuşi să acopere toate cererile primite.

Potrivit lui RăzvanMurgeanu, românii vor putea beneficia de finanţare pentru reabilitarea termică a locuinţei pe principiul primul venit, primul servit.

Sursa:http://www.realitatea.net